Pse nuk është duke u ngarkuar bateria e laptopit?

 1. Sekuenca e rivendosjes së cilësimeve dhe konfigurimit të laptopit:
 2. Problemet tipike të baterisë së laptopit

Nëse bateria juaj në një laptop ose netbook nuk njihet më nga sistemi operativ ose aksi raporton se bateria është e lidhur, por nuk është duke u ngarkuar, atëherë mos nxitoni për të blerë një bateri të re. Ndonjëherë kjo sjellje është për shkak të keqfunksionimeve të softuerit të vetë laptopit. Për t'i eliminuar ato, ju duhet të rivendosni parametrat bazë të sistemit të hyrjes-daljes (BIOS), si dhe të hiqni ngarkimin nga motherboard-i i laptopit.

Sekuenca e rivendosjes së cilësimeve dhe konfigurimit të laptopit:

 1. Shkëputje nga rrjeti fiks;
 2. Hiqeni ngarkuesin nga laptopi;
  Nëse bateria juaj në një laptop ose netbook nuk njihet më nga sistemi operativ ose aksi raporton se bateria është e lidhur, por nuk është duke u ngarkuar, atëherë mos nxitoni për të blerë një bateri të re
 3. Merrni baterinë;
 4. Shtypni butonin e energjisë të laptopit dhe mbajeni për rreth një minutë;
 5. Lidhni ngarkimin në laptop (pa bateri);
 6. Nisni pajisjen dhe hyni në menynë BIOS (zakonisht ju duhet të shtypni një nga butonat: F12, DEL, F2);
 7. Në menunë BIOS, gjeni artikullin "SET DEFAULTS ose Setup (Restore) Defaults".
 8. Aplikoni cilësimet e sistemit BIOS dhe ruani para daljes;
 9. Turn off laptop (shtypni butonin e energjisë ose e mbani poshtë për rreth 5-7 sekonda);
 10. Shkëputeni fuqinë e fletores nga karikimi dhe futni baterinë;
 11. Lidhni ngarkuesin dhe nisni kompjuterin;

Pas ngarkimit të sistemit operativ, kontrolloni gjendjen e baterisë. Nëse aktivizohet rivendosja, sistemi do të përcaktojë sasinë e jetës së mbetur të baterisë ose do të tregojë ngarkimin si përqindje. Gjëja më e rëndësishme është se është shkruar se është "Lidhja, akuzuar". Nëse kjo nuk funksionon, atëherë ka shumë të ngjarë që bateria të ketë një problem ose defekt.

Problemet tipike të baterisë së laptopit

Problemi më i zakonshëm i dështimit të baterisë është përkeqësimi i tij fizik. Kapacitetet moderne litium-jon janë të afta të përballojnë rreth 800 cikle rimbushjeje. Domethënë, prodhuesi zakonisht merr parasysh dy vjet të përdorimit të një laptop, pas së cilës duhet të shërbehen plotësisht ose zëvendësohen me të reja. bateri laptopë dell . Prandaj, jeta e baterisë kufizohet fshehurazi në një periudhë maksimale prej dy vjetësh (për disa prodhues, tre).

Çdo herë që një bateri është ngarkuar dhe shkarkohet, ndodh një cikël i ashtuquajtur. Me çdo cikël të tillë të punës, bateria humbet disa kapacitete. Kjo është për shkak të një reagimi kimik brenda vetë pajisjes. Prandaj, për vitin kapaciteti bie me rreth 15% nga origjinali.

Një problem tjetër është qark i shkurtër ose bateri me cilësi të dobët në vetë baterinë. Bateritë moderne përbëhen nga disa module të fuqisë që janë të lidhur me një kontrollues. Prandaj, nëse një prej tyre dështon, atëherë edhe pjesa tjetër. Bateritë e tilla mund të restaurohen.

Bateria nuk është zbuluar plotësisht nga laptopi, megjithëse ngarkesa e tij shkon dhe laptopi nuk punon nga rrjeti, atëherë në këtë rast kontrolluesi në baterinë dështoi - duke zëvendësuar tërë baterinë.

Bateria e laptopit duhet të trajtohet me kujdes, pasi ajo është një artikull harxhuese që lehtë mund të dështojë. Prodhuesit shpesh nuk përfshijnë dëmtimin e baterisë si garanci, pasi ky është një proces normal nëse është i lodhur.

ndani me shokët:

Дополнительная информация

rss
Карта